הרבה מסתורין אופף את גידולו של עץ הבונסאי, ומשווה לו רושם של קשה ומסובך, כשבעצם העקרונות אינם שונים מעקרונות הגינון היומיומי. ההבדל היחיד ביניהם הוא הרושם האסתטי שנותן העץ הקטן בתוך עציץ.
בון – סאי (המשמעות בסינית וביפנית זהה) פירושו עץ בעציץ. הבונסאי הוא אומנות, וכמו כל אומנות אחרת משלב אלמנטים של הרכב, עומק, טקסטורה/מרקם, צבע, זרימה, תנועה וכדומה. כמו בציור, אמן הבונסאי מנסה להעביר למתבונן תחושה של חיבור לטבע או תמונה מתוכו. הצמח והעציץ אמורים ליצור שלם אחד.
עצי בונסאי יכולים לחיות שנים רבות, ביפן יש עצי בונסאי שמוערכים כבני 500-700 שנים. למרות גילם, מעצם היותם צמחים חיים, הם דינמיים, כך שבעצם עבודתו של אמן בונסאי לעולם לא נגמרת.
בונסאי איננו עץ מוקטן גנטית, גודלו נשאר זהה ממספר סיבות:
גיזום של הענפים והעלים.
שתילה בכלי שמגביל את התפשטות והתפתחות השורשים.
טיפול בשורשים עצמם – הקטנת נפח השורשים תלוי בסוג הצמח.
כיצד מגדירים מה זה בונסאי טוב?
גזע מרשים בעובי שלו ובתשומת הלב שהוא מושך.
ענפים שמתחלקים בצורה שווה סביב הגזע.
עומק ופרספקטיבה שנוצרים ע”י ריבוי ענפים בחלקו האחורי של העץ ביחס לחזית.
צורה קונית (מהמילה קונוס) כללית.
טקסטורה מעניינת של העץ והעלווה.
עץ בריא, שמור מפגעי מזג אויר ומזיקים.
שתילת בונסאי בעציץ הנכון/מתאים מבחינת גודל צבע והתאמה לסגנון כך שהם יוצרים יחד מכלול הרמוני.
מערכת שורשים עילית מפותחת ומחולקת סביב לגזע, זהו גידול בונסאי כהלכה.
גידול בונסאי ותחזוקה
עצי בונסאי תלויים לחלוטין בבעליהם, לכן כדי לשמור על בונסאי חי ובריא לאורך שנים רבות יש לטפל בעץ באופן שוטף ולדאוג לכל צרכיו הבסיסים.
עץ בונסאי טיפול אינו נחשב קשה או מסובך, התמורות רבות ואת אופן הטיפול בבונסאי ניתן ללמוד בקלות רבה.
מיקום
למיקום הבונסאי יש חשיבות רבה להמשך ההתפתחות התקינה של העץ. כאשר רוכשים בונסאי יש לשאול על המיקום הטוב ביותר עבורו. ככלל, רוב העצים זקוקים לשמש חלקית כדי להתפתח.
מכיוון שבונסאי שתול בכלי בעל קיבולת קטנה מיקום בשמש מלאה יגרום למצע להתייבש מהר בשמש החזקה בארצנו, הכלי עלול להתחמם בצורה קיצונית ולשרוף את קצוות השורשים.
התנאים הקיצוניים של חום ויובש יוצרים חוסר איזון והתייבשות שורשים קטנים וחיוניים. המיקום הטוב ביותר עבור רוב העצים הוא בחצי צל, כלומר, שעתיים עד שלוש שעות שמש ביום יספיקו לרוב העצים. אפשר להכניס את הבונסאי לתוך הבית רק ליומיים שלושה כדי להנות מיופיו.
מיקום אידאלי לעץ יהיה במרפסת עם מפנה מזרחי או מערבי. אם אין מרפסת אפשר למקם אותו בתוך הבית במקום מאוורר עם חשיפה של 2-3 שעות של שמש ישירה.
השקיה
השקיה סדירה לאורך כל ימות השנה פרט לימים גשומים.
יש להשקות עצי בונסאי לפחות פעם ביום. בחודשי הקיץ החמים יש להשקות יותר מפעם ביום, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שלעץ בונסאי אין מערכת שורשים גדולה, הוא שתול בכלי קטן ולכן כמות המצע איננה יכולה לשמש כמאגר של מים זמינים לעץ.
יש להשקות בשעות הבוקר המוקדמות על ידי כלי קיבול כמו משפך, צינור המחובר אליו ראש טוש או לחבר למערכת השקיה אוטומטית המדמה השקיה טבעית על ידי הגשם, לא פוגעת במרקם המצע, עוזרת בסילוק מזיקים ושומרת על ניקיון העלים מאבק.
מומלץ לא להתיז על הבונסאי באמצע יום חם כאשר קרני השמש פוגעות בו ישירות. דבר זה עלול לגרום נזק למראה העלים.
לסיכום – אין להניח למצע להתייבש לחלוטין, יש לשמור תמיד על מצע לח.
דישון
כל עץ זקוק לחומרי הזנה בתקופת הצמיחה (אביב – סתיו) חוץ מעונת החורף, בו רוב העצים הנשירים בתרדמה והעצים ירוקי עד במנוחה.
ישנם מספר דשנים אשר נהוג להשתמש בהם:
דשן אורגני מכופתת בשחרור איטי – מורכב מזבל עופות (בדר”כ) ופרות שמתפרק בהדרגה ע”י ההשקיה ומוצנע בקרקע.
דשן נוזלי – הדשן נמהל במים ומוזרם על ידי משאבת דישון פרופורציונלית למערכת הטפטוף או ע”י השקיה ידנית לפי ההוראות שעל המוצר.
גיזום ענפים
כדי לשמור על צורתו המיוחדת של הבונסאי יש לגזום כל ענף או עלה הפורץ מגבולות העיצוב המקורי. אם ברצונך לשנות עיצוב הנח לעץ לצמוח ולהצמיח עלים חדשים, ואז עצב מחדש.
אחת הדרכים לשמור על גודלו של הבונסאי וצורתו היא על ידי גיזום ענפים ועלים באופן סדיר לאורך כל תקופת הצמיחה, כך מתאפשרת כניסת אור לכל חלקי העץ ושומרת על צמיחה בריאה ואחידה. גיזום קבוע יוצר בטווח הרחוק הקטנת עלים.
בונסאי הגדל מעבר לצורתו המעוצבת יאבד את הפרופורציות ויהפוך לעץ פרוע בעציץ.
גיזום שורשים
צפיפות שורשים לא מאפשרת חדירת נוזלים וחומרי הזנה למצע.
בדרך כלל עצי בונסאי יראו סימני מצוקה כמו עלים נפולים, צבע עלווה חיוור והאטת צימוח. זה יהיה הסימן לבדוק את מצב השורשים. גיזום שורשים נעשה לפי סוג העץ, בריאותו וקצב התפתחות השורשים שלו. על ידי הרמת העץ והפרדתו מהעציץ ניתן לראות אם מסת השורשים אכן צפופה ואם הגיע הזמן לגזום אותם.
יש להפריד את הבונסאי מהעציץ בו הוא גדל ולנקות שאריות מצע מגוש השורשים, לגזום כשליש ממסת השורשים. להניח בכלי החדש או להחזיר לכלי הקיים בפוזיציה הרצויה.
להוסיף מצע חדש.
חשוב לדאוג שלא יהיו כיסי אויר. עצם הימצאותם של כיסי האוויר מונע הגעה של המים אל השורשים והתייבשות שלהם ובהמשך התייבשות גם של ענפים בעץ.
החדרה של צ’ופסטיק או מקל דק דרך המצע עוזרת להחדיר חלקיקי אדמה ולמלא את כיסי האוויר.
חשוב – להקפיד על רטיבות השורשים לאורך כל זמן ההעתקה והגיזום.
גיזום שורשים והעתקה רצוי לבצע בעיקר באביב, כאשר תנאי מזג האוויר נוחים.
מזיקים ומחלות
רצוי לבחון את הבונסאי על מנת לגלות מחלות ומזיקים הפוגעים בעץ, מראהו ובריאותו.
בונסאי חשוף למחלות ומזיקים בדיוק באותה מידה כמו מקבילו בטבע.
הקשר הקרוב שלך לעץ יאפשר לך לגלות בזמן מזיק או מחלה שעלולים לפגוע בעץ ובריאותו.
לסיכום – בונסאי הוא אומנות ייחודית, תוצאה של עבודה מתמשכת והשקעה במסירות אין קץ.