שאלות נפוצות

בתרגום חופשי מיפנית לעברית בונסאי זה עץ במגש. לפי המסורת היפנית, כדי להגדיר עץ כבונסאי הוא צריך לעמוד בחוקים ברורים שהוגדרו על ידם (על ידי היפנים) וכוללים את המראה הכללי שלו, צורת העציץ, התאמת העציץ לעץ, צורת השתילה של העץ בעציץ, אופן ההצגה שלו, הפרופורציות, עובי הגזע, הגודל הסופי כולל עציץ, וההרגשה שהעץ נותן למתבונן עליו.
ישנם היום מאסטרים בעולם שמאתגרים ומגמישים את החוקים המסורתיים והמסורת היפנית ומעצבים עצים שאינם נראים כמו העץ הקלאסי ובכול זאת נקראים בונסאי בעיני.
לכתבה המלאה לחץ כאן.

אפשר לעשות מכול עץ בונסאי. זה רק עניין של זמן, חשיבה ויצירתיות.

המחיר של העץ מגלם את הזמן והאנרגיה שמושקעים בו משלב העיצוב הראשוני של חומר הגלם עד למצב של עץ מוכן לתצוגה ומכירה. הזמן והאנרגיה כוללים שנים של עבודה, ליפוף חוטים, גידול ענפים וענפונים, כיוון שלהם, גיזום, הסרת חוטים וחוזר חלילה.  שנים של עבודה כבר אמרתי?

בהחלט, אתה יכול לגדל בונסאי לבד. אתה יכול לתת לו את התנאים הבסיסיים שהוא צריך כדי לחיות כמו מים, דשן, טיפול נגד מזיקים (אם צריך) ואור שמש ואתה יכול גם לקבל אצלנו ידע מקיף יותר ומיומנות בגיזום העץ, עיצוב ואימון שלו משלב החומר גלם ועד להפיכתו לעץ, פרי היצירה שלך.
יש לנו קורסים בכמה רמות ואף תכנית למידה שנתית במסגרת בית הספר 4 עונות, שתוכל להשתלב בהם ולקבל ידע רחב היקף וחשיפה מקצועית לאומנות אימון הבונסאי.

בונסאי הוא לא עץ ננסי.
עץ ננסי הוא תוצאה של התערבות גנטית של האדם במחקר ויצירת העץ. בונסאי הוא עץ או שיח רגיל ששתול בעציץ. אם נשתול את אותו עץ או שיח באדמה הוא יאבד את הפרופורציות שלו ואת צורתו הקומפקטית.

שלא כמו צמחי בית, בעצי בונסאי משתמשים במצע מנוקז מכיוון ששורשיהם אינם יכולים לסבול “רגליים רטובות”. בנוסף, בונסאי גדל בכלים קטנים משמעותית ולכן הם דורשים השקיה רבה יותר. גורמים כמו מיקום העץ, טמפרטורה, תנאי תאורה, כמות אדמה בכלי הקיבול והעונות המשתנות יקבעו את תדירות ההשקיה. אתה יכול לזהות מתי הזמן להשקות גם על ידי הסתכלות על העלווה ולבדוק את המצע ע”י מגע עם האצבע מתחת לפני השטח.

אם בחרת לדשן בדשן נוזלי רצוי פעם ב 7-10 ימים ואם בחרת בדשן אורגני בפירוק איטי רצוי כל 2-3 חודשים.

מכיוון שעצי בונסאי שתולים בכלים קטנים יחסית, ישנה חשיבות רבה להזנה מספקת.
ככלל, ישנן שתי תקופות צימוח, אביב וסתיו. מומלץ להתחיל לדשן בחודש מרץ עד סוף יוני ולחזור לדשן בחודש ספטמבר עד נובמבר. מומלץ לא לדשן בחודשי החורף (דצמבר – ינואר)
הזנה לבונסאי צריכה להכיל שלושה מרכיבים עיקריים; חנקן, חומצה זרחתית ואֶשׁלָגן.
כמו כן מומלץ להוסיף ברזל באביב המאוחר ובסתיו המוקדם.

ישנם סוגי דשן רבים, ביניהם: דשן נוזלי כימי, דשן נוזלי אורגני, דשן מגורען או מכופתת אורגני בפירוק איטי.
השיקולים לבחירת הדשן המתאים יהיו: סוג ההשקיה, נוחות המשתמש והנראות של העץ.
אני ממליץ לבחור בדשן שנוח לך ליישם. אם יש לך גינה או מרפסת עם מערכת השקיה ממוחשבת הכוללת משאבת דישון, יש לדשן בדשן נוזלי דרך המשאבה. בהשקיה ידנית יתאימו כל סוגי הדשנים לפי נוחות המשתמש.
להצצה על מבחר הדשנים שלנו לחץ כאן >

הבריאות של העץ והנראות שלו הם המדד שלפיו תדע אם העץ מקבל הזנה מתאימה.
כאשר הדשן עושה את העבודה ומזין את העץ בצורה טובה הוא יראה חיוני, צבע העלים יראה ירוק חי, העלים יהיו זקופים בתקופת הצימוח ויהיה לבלוב חדש.

באופן כללי העץ צריך 3-4 שעות שמש ישירה. יש להתחשב בזן העץ וגודל העציץ שלו. עץ קטן בעציץ קטן עלול להתייבש אם יהיה 3-4 שעות בשמש של עונת הקיץ, באמצע היום. בעונה זו רצוי לחשוף את העץ לשמש בשעות הבוקר המוקדמות או שעות אחר הצהרים.

הבונסאי רגיש להתקפי חרקים ומחלות במיוחד בעונות המעבר ושינויי מזג אויר קיצוניים כמו שרב ולחות גבוהה מאד .
כנימות ומזיקים נוטים לתקוף עצים חלשים ולכן, שמירה על בריאות העץ היא הדרך הטובה והיעילה למנוע מהם  להתיישב עליו.

בריאות העץ תלויה בכמה אלמנטים:

  • שעות אור שמש ישירה. כדי שאור השמש יגיע גם לחלקים היותר פנימיים של העץ אפשר לצמצמם חלקית את מספר העלים שעליו או להסיר עלים גדולים.
  • מיקום העץ באזור עם זרימת אויר טובה.
  • שמירה על האדמה נקיה מעלים ופרחים שנשרו.
  • השקיה מתאימה
  • דישון מתאים

מצע הוא האדמה שבתוכה שתול העץ.
האדמה מכילה תערובת של מרכיבים שמאפשרת ניקוז חופשי של מי ההשקיה ושמירה על לחות המצע וכן אוורור טוב לשורשים ומניעת דחיסות שלהם.

בסופו של דבר כל עץ בונסאי ימלא בשורשים את המכל שלו (העציץ). התוצאה תהיה עומס שורשים או דחיסות שלהם, שלא מאפשרת למים ולדשן להגיע לעץ. כאשר העץ לא מצליח להיזון מההשקיה והדשן שהוא מקבל, העלים שלו יראו נפולים וצבעם יהיה דהוי.

בדרך כלל נעתיק את העץ כל 3-5 שנים בממוצע אך יש עצים שקצב צימוח השורשים שלהם מהיר יותר כמו פלפלון סיני, כרמונה ופורטולקריה, אותם רצוי להעתיק כל שנתיים.
הטיפול השוטף שהעץ מקבל: השקיה, דישון וחשיפה לאור השמש, ישפיעו על קצב צמיחת השורשים.

עצים ירוקי עד רצוי להעתיק באביב. עצים נשירים רצוי להעתיק בסוף ינואר, רגע לפני שהניצנים נפתחים. מחטניים וערערים רצוי להעתיק באביב המוקדם, בחודשים פברואר מרץ.

רצוי להוציא בזהירות את הבונסאי מהכלי בו הוא שתול ולבדוק את מערכת השורשים לפחות פעם בשנה. אם השורשים יוצרים גוש קשה בהיקף הכלי ולא ניתן להכניס אצבע לתוכו סימן שהגיע הזמן לבצע העתקה.

יש לנקות את מערכת השורשים משאריות מצע ישנות ולקצץ כשליש ממערכת השורשים הקיימת. בוחרים את העציץ המיועד לשתילת העץ. ניתן לשתול מחדש בעציץ הישן. רצוי להשתמש בתערובת מתאימה לסוג העץ ולדאוג שלא יוצרו כיסי אוויר במצע השתילה.

בתום ההעתקה יש למקם את הבונסאי במקום מוצל יחסית למשך שבוע שבועיים.

לגיזום העץ מטרות אסתטיות וטיפוליות והן:
עיצוב העץ, וויסות צמיחת העלים ושמירה על איזון שלו עם צמיחת השורשים.

הגיזום נעשה באמצעות כלי מסורתי שנקרא, מספרי פרפר. אלו הם למעשה מספריים חדים. ניתן להשתמש גם במזמרה לבונסאי המשמשת להסרת עלווה וענפים קלים.
להסרת ענפים כבדים נשתמש במזמרה או בחותך הקעור, concave cutter.
החותך הקעור מאפשר הסרת ענפים קטנים, בינוניים ואפילו גדולים ללא צלקות גלויות.
בוא ללמוד בקורסים שלנו על טכניקות הגיזום. לפרטים נוספים לחץ כאן >.

סל קניות
Start typing to see products you are looking for.
×